Psychotronic Orient Atelier AQ

Buddhistické rituální předměty

Tibetská mísa 1925 gramů 

Vaše cena:
Běžná cena:4 999,00 Kč
Ušetříte - sleva:7.18% / 359,00 Kč
Tibetská mísa   1925 gramů


Tibetská mísa, to není "jen" hudební nástroj. Tibetská mísa je duchovní pomůckou i zářičem! Citlivým vnímáním zvuku - vibrací tibetské mísy dochází k překonávání dualistického způsobu vnímání. Cesta k osvícení (vysvobození z koloběhu znovuzrozování) je otevřena!

Původ tibetské mísy není znám, je pravděpodobné, že se vyvinula z žebráckých misek buddhistických a hinduistických mnichů. Žebráckou mísu (Patru) vlastní každý mnich a to pouze jednu, kterou s sebou nosí celý život. Pokud je patra ztracena, nemůže si již vyžebrat žádné jídlo, a tudíž vyhladoví. Patra - žebrácká miska buddhistických a hinduistických mnichů, je symbolem Dharmy a je označována jako symbol Měsíce.
Zvuk - vibrace

Podle východní filosofie vznikl vesmír a tedy všechno, co je, z prvotního posvátného zvuku - ÓM. Vše, co existuje, má nějakou vibraci. Kameny, stromy, zvířata, lidé i předměty - každičká část vesmíru vibruje na určité úrovni a vydává našim uším neslyšitelnou "hudbu". Je známo, že zvuk je vlnění, které se nejlépe šíří v kovech. Mezi jednotlivými částečkami kovu jsou silné vazby, které umožňují kvalitní a rychlý přenos zvuku. Tento fakt je dobře patrný právě na tibetské míse. Kdo nevěří, nechť vyzkouší pokus. Pokud je do tibetské mísy nalita voda (tak, aby byla mísa zaplněna vodou tak na 75% ), a následně je na ni hráno pomocí paličky, začne se hladina chvět, až se na ní utvoří pravidelné vzorce. U větších a těžších misek se pak může podařit rozeznít (rozvibrovat) mísu natolik, že z ní vystřikují kapičky vody.
Vibrace - prvotní zvuk

Zvuk léčí

Tibetská mísa disponuje vibracemi, které jsou téměř identické s vibracemi člověka. Lidské tělo, jak známo, obsahuje značné množství vody. Voda umožňuje až třikrát rychlejší přenos vibrací zvuku, než vzduch. Zvuk (vibrace) tibetské mísy je tedy přenášen do těla především prostřednictvím vody v těle. Při hraní dochází k přenosu vibrací z kovu do okolního prostředí a taktéž do těla člověka. Pokud je tibetská mísa při hraní držena v ruce, přechází vibrace z mísy přímo do těla, což bývá ze začátku pociťováno jako brnění v místě styku mísy s kůží člověka - tedy v dlani, později v celé paži a po čase v celém těle. Dojde-li člověk opavdovému mistrovství, může se mu podařit vibrace, tedy zvuk, vidět i zrakem. Velkou výhodou hraní na tibetské mísy je bezesporu to, že hráč nemusí být přímo léčitelem, nemusí vědět vůbec nic o čakrách, meridiánech a tocích energií v lidském těle. Vibrace tibetské mísy léčí a oživuje nejen tělo, ale současně i celé okolí, dolehne přesně tam, kam je to potřeba, a danou oblast harmonizuje (zklidňuje či povzbuzuje dle potřeby) - léčí zvukem.

Tibetské mísy a jejich využití

Tibetské mísy jsou hojně využívány v diagnostice, léčitelství a terapiích (muzikoterapie). Tibetské mísy jsou přikládány a rozeznívány přímo na postižených částech těla klienta, kde harmonizují průtok energie daným místem. V Tibetu lidé věří, že pravidelná hra na tibetskou mísu zbavuje člověka jeho karmické zátěže, tedy zátěže dávné minulosti. Tibetské mísy se používají jak při různých obřadech a meditacích, tak k vyléčení nemocí a různých neduhů lidského těla. Zvuk tibetské mísy je často podporován zpěvem (nejčastěji zpěvem manter).
Druhy tibetských mis

Vzhledem k tomu, že se hraní na tibetskou mísu rozšířilo do mnoha zemí, můžeme se setkat s pestrou paletou rozličných tvarů, velikostí, tloušťek i zdobení. Druhů tibetských misek je mnoho, neboť každá kultura do nich vnesla kousek svého ducha. Velikost, tvar i tloušťka mají na výsledný zvuk (a tedy i energetické působení) mísy poměrně podstatný vliv. Nejkvalitnějšími a také nejžádanějšími tibetskými mísami jsou klasické kovové tibetské mísy, vyrobené v Nepálu. Jedná se o mísy na první pohled nenápadné (někdy působí až archaickým dojmem, neboť jsou opatřeny speciální patinou), bývají bez zdobení, jednoduchého tvaru. Bývá téměř pravidlem, že čím více experimentování s materiálem, tvarem a zdobením (někdy i vnitřním), tím je síla výsledných vibrací menší. Tedy méně znamená více.

Materiál pro výrobu tibetských misek

Pravé tibetské mísy jsou vyrobeny ze slitiny 7 planetárních kovů:

    zlato - Slunce
    stříbro - Měsíc
    měď - Venuše
    rtuť - Merkur
    železo - Mars
    cín - Jupiter
    olovo - Saturn
    

Faktory, které ovlivňují výsledný zvuk tibetské mísy

V první řadě je to materiál, velikost, tloušťka stěny mísy, tvar mísy a taktéž způsob, jakým tibetskou mísu rozezníváme. Některé mísy jsou tzv. bouchací, lze je tedy rozeznít úderem (hranou ruky či speciální, pro tento účel určenou dřevěnou paličkou - tyto mísy bývají zpravidla vyšší). Většinu tibetských misek lze rozeznít s pomocí jednoduchých dřevěných paliček, které bývají mnohdy opatřeny filcem (tyto paličky jsou určeny pro tibetské mísy nad 500 g). Není žádné obecně platné pravidlo, které by určovalo, jak a čím na kterou mísu hrát, záleží především na tom, jak je výsledný zvuk příjemný lidskému uchu, jak s ním zvuk souzní. Mísa by každopádně měla vyluzovat příjemný táhlý tón, neměla by výrazně drnčet (to způsobuje nevhodně zvolená palička, nebo její nesprávné použití). Zkrátka, každému, kdo s tibetskou mísou teprve začíná, doporučujeme vyzkoušet si různé možnosti a najít si vyhovující a příjemnou vlastní paletu zvuků. Ten správný a pro nás přínosný zvuk si nás stejně najde :-)
  Hraní na tibetskou mísu

Jak hrát na tibetskou mísu

Vyhledejte klidné místo, kde nebudete rušeni a zklidněte svou mysl. Mísu držte v ruce tak, aby její dno spočívalo pevně na otevřené dlani. Prsty se mísy nedotýkejte. Druhou rukou uchopte dřevěnou paličku, přiložte ji kolmo k okraji (hraně) mísy a začněte s ní kroužit podél vnějšího okraje mísy. Dbejte na to, aby se palička stále dotýkala okrajů mísy, netlačte, ani nebuďte příliš jemní. Pokud jste na tibetskou mísu nikdy nehráli, dejte tomu čas, zkoušejte, pod jakým úhlem sklonu paličky a pod jakým tlakem vám začne mísa hrát, jak rychle či pomalu je třeba s paličkou pohybovat, aby byl výsledný zvuk příjemný. Pokud vám tibetská mísa "drnčí", pravděpodobně příliš tlačíte na paličku. Říká se, že čím více chtění a méně soustředění v sobě člověk má, tím více mísa drnčí. Je třeba najít se svou miskou soulad.

Hraní na tibetskou mísu má nesporný vliv na lidskou psychiku i na fyzickou kondici. Dochází k pročišťování a bystření mysli, harmonizaci průtoku všech energií. Tato harmonizace přináší člověku jakousi vnitřní lehkost, která se promítá do celého jeho života, do všech aktivit.

« zpět