Psychotronic Orient Atelier AQ

Steampukt - Veronese

Steampunk-muž s křídly 538598 

Cena:
Steampunk-muž s křídly 538598

Popis:

vyrobeno z drceného kamene a tvrzené pryskyřice (nabronzováno).

 Velmi zdařilá imitace bronzové sošky

 Steampunk

 Pára - rebélie - fantasy ...

 Anglické slovo steampunk se skládá vlastně ze dvou slov. První slovo „steam“ znamená páru, druhé slovo „punk“ skoro není třeba vysvětlovat. Můžeme ho definovat např. jako něco, co se vymyká všeobecně přijímanému standardu. Přesná definice tohoto spojení vlastně neexistuje.

 Všeobecný a základní výklad z  Wikipedie:

 Steampunk je podžánr sci-fi či fantasy. Název, vzniklý v 80. letech 20. století, odkazuje na kyberpunk, jako žánr sci-fi zaměřený na technologii a páru (anglicky steam), přesněji řečeno popisuje společnost a technologie založené na páře jako hlavním zdroji energie, která charakterizuje technologie, tvořící kulisy děl tohoto žánru. Díla se odehrávají v různých alternativních historiích či sci-fi kulisách, podobných prostředí knih J. Vernea nebo H. G. Wellse. Díla – na rozdíl od historických románů – představují některé vynálezy, technologie nebo historické události, které neexistovaly nebo existovaly jindy a jinak. Z filmů je to např. Anime Steamboy.

 Jako český zakladatel a průkopník steampunkového žánru bývá  označován výtvarník Karel Zeman se svými filmy Vynález zkázy, Ukradená vzducholoď. Dále např.Tajemství hradu v Karpatech nebo Adéla ještě nevečeřela.

 Steampunk vychází z představ, které měli o budoucnosti lidé 19. století. A to ještě přesněji z doby vlády královny Viktorie. Patří k němu tedy romantismus, fraky, pestré vesty, nákladné dámské šaty, cylindry a paraplíčka, ale i balony, vzducholodě, šlapací i jiné ponorky, parní tříkolky a malé strojky nejasného účelu (jako třeba zlaté kompasy).Ostatně, pokud vám to období je něčím povědomé, tak nemusíte chodit daleko – ano, velká část steampunkových představ nevychází z ničeho jiného, než ze starého dobrého Julese Vernea.

 

 

« zpět