Psychotronic Orient Atelier AQ

Buddha - Shiva - Tara - Ganesha - Kálí - atd.

Ganesha 10004 

Cena:
Množství:
Ganesha 10004

Ganéša - Ganapati  6 x 4,5 cm

   je možná nejoblíbenějším vedlejším bohem v indickém panteonu, který je uctíván všemi vrstvami hinduistické společnosti. Ganéša, nebo také Ganapati - pán služebných Ganů je synem Šivy a Párvátí. Ganéšův zrod i způsob ztráty hlavy lidské se v mnoha zdrojích velice liší. Shoda panuje v tom, že novou sloní hlavu mu přidělal jeho otec Šiva.
     Díky barvité mytologii má Ganéša i mnoho významů. Jako Vignešvara je pánem překážek a tak je uctíván při začátku jakékoli činnosti, aby každá činnost proběhla hladce. Dle jiné legendy je ochráncem domovních dveří a tak jeho obraz nebo socha zdobí snad každý hinduistický vchod. Spolu se Sarasvatí a Lakšmí tvoří trojici bohů, kteří jsou uctíváni pro zdar v pozemském životě.
     Ganéša je i symbol chytrosti a moudrosti, díky svému vítězství nad svým starším a mocnějším bratrem Skandou, válečným velitelem bohů. V soutěži, kdo první obejde svět, oběhl své božské rodiče, zatímco Skanda opravdu cestoval kolem světa. Vyhrál protože je v písmech psáno, že Šiva a Párvátí jsou celý svět.
     Ganéšovi se připisuje napsání největšího staroindického eposu Mahabharáty, kdy Vjása se uvolil tento příběh vyslovit, ale pod podmínkou, že nesmí být přerušen. Ganéša si místo zlomeného pera ulomil vlastní kel, jen aby nemusel Vjásu přerušit.

« zpět